De Winthont - Exterieur De Winthont - Entree

Architectuur

Schitterende compositie geeft Utrecht een sterke, zichtbare entree

Men had een hoge ambitie ten aanzien van uitstraling en duurzaamheid. Aan Wouter Zaaijer van OeverZaaijer Architectuur en Stedebouw de uitdagende taak om het ontwerp van het kantoorgebouw en het congreshotel te maken.

Wouter: “Het is vrij eenvoudig om een nieuw gebouw neer te zetten dat alle aandacht naar zich toetrekt, maar het is nog belangrijker dat het nieuwe gebouw met zijn omgeving een sterkere stedenbouwkundige compositie gaat vormen. De drie prominente gebouwen rond de Winthontlaan vormen straks met elkaar een krachtige drie-eenheid en daarmee heeft Utrecht een nog herkenbare zuidelijke entree van de stad gekregen. Kom je wat dichter bij het gebouw, dan is het belangrijk dat het qua uitstraling past bij het karakter van de boulevard. Vanaf de straat is het de twee verdiepingen hoge plint met een warme, rode gevelsteen die in eerste instantie de aandacht trekt. Het gebouw heeft twee duidelijke, transparante entrees en mede daardoor is de menselijk maat gewaarborgd en straalt dit gebouw ‘Welkom!’ uit.”

Uniek en toch één

“Hoewel dezelfde materialen gebruikt zijn, is er een duidelijk onderscheid tussen de twee markante volumes. Het hotel is statig en rijzig en verticaal georiënteerd. Het kantoorgedeelte is daarentegen lager gehouden en liggend, wat zorgt voor een sterke horizontale beleving. De antracietgrijze aluminium gevelbekleding geeft het kantoorgebouw een eigenzinnige uitstraling. Het springt er echt uit. Dit antracietkleurige aluminium wordt ook gebruikt voor de kozijnen van het gehele complex, waardoor het een geheel blijft. Opvallend aan het kantoorgebouw zijn de buitenruimtes en de verdiepingshoge raampartijen. Een zee aan licht en lucht kan tot diep in het gebouw komen. Daarbij draagt het bij aan de interactie tussen binnen en buiten. Gebruikers genieten van een mooi uitzicht over het landschap of de stad en voorbijgangers ervaren de bedrijvigheid in het gebouw.”